Utstyrstips for de yngste

Skøyte- og hockeyskolen

Hjelm:
Ishockeyhjelm med gitter, der gitteret må være tilpasset barnets hodestørrelse. Hjelmen må være liten nok til å kunne brukes, uten noe under. På skøyte- og hockeyskolen og første år på aldersbestemte lag, er det fint å ha en navnelapp foran og bak på hjelmen. Denne lager du enkelt med å klistre en hockeytape, som du så skriver på med blokkbokstaver. Skal du kjøpe hjelm, kan det være greit å kjøpe en sort hjelm dersom det er aktuelt å spille på lag.

Halsbeskytter: 
Denne er like viktig som hjelmen. 

Hansker/votter
Bruk hansker som ikke trekker fuktighet, vær oppmerksom på at ull og silke setter seg fast i isen.
Bruk gjerne ishockeyhansker. Hansker i størrelse 8 eller 9 tommer, for barn i 5-8 års alderen, er fint. Husk at for store hansker gjør det problematisk å holde køllen riktig. Dersom du skal kjøpe hansker, kan det være lurt å kjøpe sorte dersom det er aktuelt at barnet skal spille på lag etterhvert.

Skøyter:
Alle type skøyter er ok i starten, men skal du kjøpe nye bør du velge ishockeyskøyter med snøring. Noen foretrekker å bytte ut lissene og heller bruke lisser med voks, da mange synes disse er enklere å snøre. 

Ishockeykølle:

Ishockeykøllen er ishockeyspillerens beste venn og viktigste redskap og lages med bøyd blad.

Bladet er enten bøyd til høyre (og betegnes som ”left”) eller til venstre (”right”). Det finnes køller for små barn som er helt rette. De egner seg best til lek for de helt små og fungerer dårlig på isen sammen med en glatt puck. 

Hvilken vei bøyen (”fatningen”) skal være er individuelt.  Det finnes ulike teorier om hva som er beste og riktig fatning. En tar utgangspunkt i den dominante hånden (den vi skriver med) og sier at den skal være øverst. Dersom en holder seg det den teorien, betyr at mange bør ha left køller med høyre hånden øverst (i Europa spiller ca 75 % med leftkøller). Det er imidlertid ikke noe absolutt og ingen "sannhet" omkring dette. 

Køller til barn skal være tynne og myke i skaftet. For de ferskeste spillerne er det mest fornuftig å bruke trekøller. De er litt tyngre, men billigere enn komposittkøller. Køllene bør sages slik at kølla rekker til hakespissen med skøytene på. Den bør ikke være for stor, ta en til i videoen til høyre for tips.

Videre bør bladet tapes med sportstape eller ”tøytape” for å skape en dempende flate. Øverst bør det lages en liten knott som gjør det ok å holde på. 

Aldersbestemte lag

Når barna skal videre på lag trenger de fullt utstyr, enkelte selger fine startpakker:
 • Utstyrsbag
 • Hansker (sort er Frisk Asker sin farge)
 • Skulderbeskyttelse
 • Bukse (sort er Frisk Asker sin farge)
 • Leggbeskyttere 
 • Albuebeskyttere
 • Hjelm (sort er Frisk Asker sin farge)

Man trenger også:

 • Susp/skrittbeskytter
 • Hockeystrømper, som skal være utenpå leggbeskyttere
 • Hockeysokker
 • SkøytebeskytterVedlikehold av utstyr

Når man kommer hjem etter trening bør alt utstyr henges til tørk. 
Skøytebladene bør tørkes rett etter trening, slik at det ikke ruster.

Når skøytene legges på hylla for sesongen, må både disse og resten av utstyret henges til tørk og oppbevares slik at det er klart til neste sesong.
Levert av IdrettenOnline