Hockeyutstyr til de yngste barna

Hockey er en sport der det er behov for noe utstyr, for å beskytte barnet og for å gjøre det til en fin opplevelse. Her finner du noen tips til utstyret utifra hva som trengs på skøyte- og hockeyskolen og i de yngste lagene. 

Dersom ditt barn ønsker ta to gratis ganger, så kontakt oss slik at vi kan gi deg informasjon om hva som er viktigst. Det er viktigst å få utstyr som er passe, og da er det å kjøpe rimeligere utstyr i starten eller brukt et godt alternativ.

Som foreldre er du kanskje også nybegynner og synes at haugen med utstyr kan virke overveldende. I hvilken rekkefølge skal man ta på alt? Øv gjerne hjemme først, slik at dere vet hvor lang tid det tar. Sjekk ut denne videoen og få gode tips: Sånn tar du på hockeyutstyr

Skøyte- og hockeyskolen

Dersom ditt barn ønsker ta to gratis ganger, så kontakt oss slik at vi kan gi deg informasjon om hva som er viktigst. 

Hjelm: Hjelm er viktig for alle som ferdes på isen. Her anbefaler vi ishockeyhjelm med gitter, der gitteret må være tilpasset barnets hodestørrelse. Hjelmen må være liten nok til å kunne brukes, uten noe under. På skøyte- og hockeyskolen og første år på aldersbestemte lag, er det fint å ha en navnelapp foran og bak på hjelmen. Denne lager du enkelt med å klistre en hockeytape, som du så skriver på med blokkbokstaver. Skal du kjøpe hjelm, kan det være greit å kjøpe en sort hjelm dersom det er aktuelt å spille på lag senere.

Halsbeskytter: Dette er en krage som beskytter halsen til barnet, denne er like viktig som hjelmen.

Hansker/votter: Bruk hansker som ikke trekker fuktighet, vær oppmerksom på at ull og silke setter seg fast i isen. Bruk gjerne ishockeyhansker, hansker i størrelse 8 eller 9 tommer passer for barn i 5-8 års alderen. Husk at for store hansker gjør det problematisk å holde køllen riktig, prøv gjerne ut hanskene. Dersom du skal kjøpe hansker, kan det være lurt å kjøpe sorte dersom det er aktuelt at barnet skal spille på lag etterhvert.

Skøyter: Alle type skøyter er ok i starten, men skal du kjøpe nye bør du velge ishockeyskøyter med snøring. Noen foretrekker å bytte ut bomullslissene og heller bruke lisser med voks, da mange synes disse er enklere å snøre. Når du snører på, starter du nederst og strammer stegvis. Når du kjøper skøyter (nye eller brukt) er det lurt å få dem slipt i en sportsbutikk (XXL Sandvika sliper). Senere kan du få dem slipt hos oss. 

Øvrig bekledning: Under alt utstyret  kan være lurt å ha langermet supertrøye og bukse. Da unngår du at utstyret "klyper" og vi anbefaler at du velger noe som er syntetisk, slik at det ikke blir for varmt. Du kan få kjøpt sokker for hockey, eller du kan bruke strømper som går høyere enn skøytene. Da unngår du at det klemmer, husk å pass på at det ikke er krøller på sokken for å unngå vannblemmer.

Selv om man er på isen, trenger du ikke vær redd for at barnet skal fryse. Det er ikke behov for ullklær eller lue under hjelmen eller buff, vår erfaring er at da blir barnet for varmt. 

Ishockeykølle: Ishockeykøllen er ishockeyspillerens beste venn og viktigste redskap. Køllen lages med bøyd blad. Bladet er enten bøyd til høyre (og betegnes som ”left”) eller til venstre (”right”). Det finnes køller for små barn som er helt rette. De egner seg best til lek for de helt små og fungerer dårlig på isen sammen med en glatt puck. 

Hvilken vei bøyen (”fatningen”) skal være er individuelt.  Det finnes ulike teorier om hva som er beste og riktig fatning. En tar utgangspunkt i den dominante hånden (den vi skriver med) og sier at den skal være øverst. Dersom en holder seg det den teorien, betyr at mange bør ha left køller med høyre hånden øverst (i Europa spiller ca 75 % med leftkøller). Det er imidlertid ikke noe absolutt og ingen "sannhet" omkring dette. Er du usikker, kan du spørre oss om hjelp og vi har også køller for utlån som dere kan prøve med.

Køller til barn skal være tynne og myke i skaftet. For de ferskeste spillerne er det mest fornuftig å bruke trekøller. De er litt tyngre, men billigere enn komposittkøller. Køllene bør sages slik at kølla rekker til hakespissen med skøytene på. Den bør ikke være for stor, ta en til i videoen til høyre for tips.

Bladet tapes med sportstape eller ”tøytape” for å skape en dempende flate. Øverst bør det lages en liten knott som gjør det ok å holde på. Trenger du tips, er det bare å spørre oss.

Aldersbestemte lag

Når barna skal videre på lag trenger de fullt utstyr, enkelte selger fine startpakker:

  • Utstyrsbag
  • Hansker (sort er Frisk Asker sin farge)
  • Skulderbeskyttelse
  • Bukse (sort er Frisk Asker sin farge)
  • Leggbeskyttere 
  • Albuebeskyttere
  • Hjelm (sort er Frisk Asker sin farge)

Man trenger også:

  • Susp/skrittbeskytter (finnes i versjon for jenter og gutter)
  • Hockeystrømper, som skal være utenpå leggbeskyttere (oransje er Frisk Asker sin farge)
  • Hockeysokker
  • Skøytebeskytter / kalosjer 

Her er det også mulig å kjøpe brukt, men det kan være lurt å kjøpe skøyter nytt da disse ofte former seg etter barnets føtter. 

Vedlikehold av utstyr

Når man kommer hjem etter trening bør alt utstyr henges til tørk. Skøytebladene bør tørkes rett etter trening, slik at det ikke ruster.

Når skøytene legges på hylla for sesongen, må både disse og resten av utstyret henges til tørk og oppbevares slik at det er klart til neste sesong.

Noe av utstyret kan vaskes, sjekke på produsentens hjemmeside for mer informasjon.